Dårlig mage? Dette kommer legen til å spørre deg om


Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

Irritabel tarm er den vanligste mageplagen i Norge. Omtrent ti prosent av befolkningen har det, sier Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Tilstanden irritabel tarm-syndrom, også kjent som IBS, kjennetegnes av tre symptomgrupper:

  • Smerter og ubehag, gjerne i nedre deler av magen, som ofte blir bedre når man har fått tømt seg skikkelig.
  • Gassproblemer, eller en følelse av oppblåsthet.
  • Avføringsproblemer.

– Man veksler typisk mellom perioder med diaré og perioder med forstoppelse. Man vet ikke hva irritabel tarm skyldes, men det er en «godartet» tilstand, til tross for at den kan være veldig plagsom, hemmende og sjenerende, forteller Jørgen Valeur.

– Diagnosen kan i mange tilfeller stilles rimelig sikkert ut ifra en enkel utredning hos lege.

Jørgen Valeur, lege

Diagnose

Det å sirkle inn en diagnose kan ta sin tid. Som pasient kan det derfor være en idé å være forberedt på hva legen skal spørre om.

– Det første vi spør om er gjerne om hvordan det begynte. Kom dette plutselig eller gradvis? Var det en spesiell utløsende hendelse? Ikke sjelden forteller pasienter med kroniske mageplager om en episode med infeksjon i magetarmkanalen eller at de brukte antibiotika like før problemene startet, forteller Valeur.

Ondartet?

Mange med irritabel tarm har likevel problemer med å tidfeste når plagene begynte. Det er kanskje fordi de har hatt mageplager så lenge de kan huske.

– Så blir det et problem når man kommer i tyveårene. Plager som begynner som noe nytt når du over 50 år, skal man utrede spesielt nøye. Det er særlig i denne alderen at de ondartede sykdommer begynner å gi seg til kjenne, sier Valeur.

Hvor er smertene?

Hvor er smertene? Hva er smertens karakter? Er det ett punkt eller er det i nedre del av magen. Hjelper det å ligge stille? Eller har du en trang til å bevege deg? Disse spørsmålene vil Valeur gjerne ha svar på når han sitter foran en pasient.

– Man vil spørre om sånne ting, for man vil gå bredt ut og snevre inn mulighetene. Hva som forverrer og hva som lindrer tilstanden, er også viktige spørsmål, sier Valeur.

Om natten

– Har du plager om natten må du undersøkes nøyere enn hvis du ikke har noen symptomer om natten. Nattlig diaré tyder på at tarmen produserer væske, og da kan det ligge en betennelsestilstand bak. Vanlig irritabel tarm lindres av en god natts søvn, da faller gjerne den oppblåste magen sammen, forteller Valeur som også vil ha svar på flere spørsmål. Har for eksempel pasienten symptomer fra andre organsystemer? Har hun gått ned i vekt? Hvordan ser avføringen ut?

Matvaner

– Er det helt stopp, er det mye slim og puss? Har den endret farge? Problemstillingen man oftest står overfor er å skille mellom plager som kommer av alvorlig sykdom som må oppdages og behandles raskt, eller om det er mer uskyldige plager som kan vente og som vi uansett ikke har noen god behandling for, sier Valeur. Som lege forsøker han å finne en sammenheng mellom maten pasienten spiser og mageproblemene.

– Ikke sjelden setter pasienten selv sine plager i sammenheng med visse matvarer. Et typisk eksempel er at fettrik mat kan fremkalle gallesteinsanfall. Men enkelte tilstander kan også lindres av å spise mat, for eksempel sår i tolvfingertarmen, sier Valeur.


alt

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

alt

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

alt

VANQUIN

Vanquin er et legemiddel mot småmark (barneorm).

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

FORDØYELSESTESTEN

Test deg selv – Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;