Promp er den vanligste årsaken til magesmerter


Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

Jørgen Valeur, lege

Flatulens, promp, eller en smyger. Kjært barn har mange navn.

Hva er egentlig flatulens?

– Det er et medisinsk uttrykk for plager som skyldes tarmgass. Flatus betyr luftavgang. Det forbindes med det å være oppblåst, men det kan du være uten at du har for mye gass i magen, forklarer Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Kan man være oppblåst uten at det skyldes gass?

– Fysioterapeuter snakker ofte om hvor viktig det er å «puste med magen». Problemer med å samkjøre muskelaktiviteten i bukveggen og mellomgulvet kan gi oppblåst mage. Hvis mellomgulvet presser bukinnholdet nedover og fremover og bukveggen ikke greier å stå imot, oppstår det en stempeleffekt som gjør at magen «vokser», sier Valeur.

Et skille

Magen kan strutte av helt andre årsaker også, for eksempel grunnet graviditet eller væskeansamling i buken. Andre årsaker kan være at tarmene er fulle avføring, eller at man har en svulst i magen, eller at man rett og slett har blitt feitere.

– Det å være målbart oppblåst, samsvarer forbausende dårlig med følelsen av å være oppblåst. Det du føler selv, er altså ikke nødvendigvis det andre ser. På engelsk skiller man derfor mellom bloating (følelse av oppblåst mage) og distention (målbar utvidelse av buken). De to tingene er altså ikke nødvendigvis sammenfallende, sier Valeur.

En egen hjerne

De fleste har kjent mageknipen hugge til, men hvorfor vi kjenner dette så godt har fått forskere til å snakke om magen som ”den andre hjernen”.

Hvorfor gjør tarmgass vondt?

– Det er fordi utvidelse av hulorganer i buken gir smerter. Vi har massevis av føleorganer i innvollene, og magetarmkanalen har faktisk et eget nervesystem, en egen hjerne om du vil. Nerveceller i tarmveggen kan registrere forandringer og oppfatte strekk. Dette signaliseres videre til hjernen og oppleves som smerte, sier Valeur.

Mye kål?

Ifølge Valeur må vi mennesker prompe fordi mye av det vi spiser ikke kan brytes ned av enzymer vi har selv. Det må brytes ned av bakterier, og i den prosessen dannes det gass.

Kan man gjøre noe for å redusere smertene?

– Ja, tarmgass kommer av tungt fordøyelig mat, hovedsakelig karbohydrater. Folk som spiser mye kål merker at det øker produksjonen av gass. Har man problemer med mye gass, og spiser mye kål, bør man spise mindre kål, sier Valeur som samtidig advarer mot et overdrevet fokus på kroppslige plager.

– Det er ingen kroppslige plager som blir mindre ved at man gir dem mer oppmerksomhet. Dette vil alltid forsterke opplevelsen, uansett årsak. Det at man skal «lytte til kroppen», er ikke nødvendigvis alltid et godt råd, sier Jørgen Valeur.


alt

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.