Promp er den vanligste årsaken til magesmerter


Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

Jørgen Valeur, lege

Flatulens, promp, eller en smyger. Kjært barn har mange navn.

Hva er egentlig flatulens?

– Det er et medisinsk uttrykk for plager som skyldes tarmgass. Flatus betyr luftavgang. Det forbindes med det å være oppblåst, men det kan du være uten at du har for mye gass i magen, forklarer Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Kan man være oppblåst uten at det skyldes gass?

– Fysioterapeuter snakker ofte om hvor viktig det er å «puste med magen». Problemer med å samkjøre muskelaktiviteten i bukveggen og mellomgulvet kan gi oppblåst mage. Hvis mellomgulvet presser bukinnholdet nedover og fremover og bukveggen ikke greier å stå imot, oppstår det en stempeleffekt som gjør at magen «vokser», sier Valeur.

Et skille

Magen kan strutte av helt andre årsaker også, for eksempel grunnet graviditet eller væskeansamling i buken. Andre årsaker kan være at tarmene er fulle avføring, eller at man har en svulst i magen, eller at man rett og slett har blitt feitere.

– Det å være målbart oppblåst, samsvarer forbausende dårlig med følelsen av å være oppblåst. Det du føler selv, er altså ikke nødvendigvis det andre ser. På engelsk skiller man derfor mellom bloating (følelse av oppblåst mage) og distention (målbar utvidelse av buken). De to tingene er altså ikke nødvendigvis sammenfallende, sier Valeur.

En egen hjerne

De fleste har kjent mageknipen hugge til, men hvorfor vi kjenner dette så godt har fått forskere til å snakke om magen som ”den andre hjernen”.

Hvorfor gjør tarmgass vondt?

– Det er fordi utvidelse av hulorganer i buken gir smerter. Vi har massevis av føleorganer i innvollene, og magetarmkanalen har faktisk et eget nervesystem, en egen hjerne om du vil. Nerveceller i tarmveggen kan registrere forandringer og oppfatte strekk. Dette signaliseres videre til hjernen og oppleves som smerte, sier Valeur.

Mye kål?

Ifølge Valeur må vi mennesker prompe fordi mye av det vi spiser ikke kan brytes ned av enzymer vi har selv. Det må brytes ned av bakterier, og i den prosessen dannes det gass.

Kan man gjøre noe for å redusere smertene?

– Ja, tarmgass kommer av tungt fordøyelig mat, hovedsakelig karbohydrater. Folk som spiser mye kål merker at det øker produksjonen av gass. Har man problemer med mye gass, og spiser mye kål, bør man spise mindre kål, sier Valeur som samtidig advarer mot et overdrevet fokus på kroppslige plager.

– Det er ingen kroppslige plager som blir mindre ved at man gir dem mer oppmerksomhet. Dette vil alltid forsterke opplevelsen, uansett årsak. Det at man skal «lytte til kroppen», er ikke nødvendigvis alltid et godt råd, sier Jørgen Valeur.


alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

alt

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

alt

VANQUIN

Vanquin er et legemiddel mot småmark (barneorm).

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.