Vanlige spørsmål om feriemagen – Kristine Møller svarer


Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

Hvordan unngår jeg den berømte feriemagen?

Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog

Frokosten legger grunnlaget for resten av dagen, og er et viktig måltid på ferie. Mange norske mager er mest vant med grovt brød eller müsli til frokost i hverdagen, og kan mistrives med hvitt brød til frokost hver dag i to uker. Prøv isteden å finne noe grovt og spennende å spise til frokost, for eksempel grove knekkebrød, eller en god og fiberrik kornblanding. Og nettopp fiber er viktig: Få i deg dette gjennom hele ferien, blant annet ved regelmessig å spise frukt og grønt (husk å skylle salaten).

Noe annet som er viktig for å unngå dårlig mage på ferieturen, er å drikke nok vann. Når man er vant til godt vann i springen hjemme, drikker man ofte mindre vann når det må kjøpes på flasker på feriestedet. Dermed drikker man for lite, og kombinert med varme og økt alkoholinntak, gjør dette at man kan bli dehydrert og hard i magen. Kjøp derfor gjerne noen vannflasker som du har stående på hotellrommet, da blir det enklere å drikke nok. Og husk å be om vann når du kjøper annen drikke.

Husk også at store, sene feriemiddager ikke nødvendigvis er det beste for magen, når man er vant til tidligere middager hjemme. Tenk over porsjonsstørrelsen, og vurder å ta det største måltidet til lunsj (som ofte også er senere på ferie enn hjemme). Og ikke minst – ta tiden du trenger når du er på do.

Og hva gjør man når feriemagen først er kommet?

Gå på apoteket, der finner du medikamenter som virker stoppende eller oppløsende, alt ettersom hva som er problemet. Er du disponert for å få dårlig mage, kan det også være klokt å ha med seg hjelpemidler hjemmefra som stabiliserer avføringen, som for eksempel Vi-Siblin*. Både ved diare og forstoppelse er det viktig å huske å drikke, gjerne væske med salt. Har du diare, blir du slapp og spiser lite. Da kan det være greit å prøve å spise lett, som for eksempel loff. Unngå samtidig fet mat.

Jeg skal ut og reise, er det noe jeg bør tenke når det kommer til magehelse?

Det er bokstavelig talt dritt å bli sittende på toalettet, når du egentlig vil være på stranden. Men husk allikevel: Ha lave skuldre, og ikke vær for engstelig for at det skal oppstå problemer med magen. Det som funker hjemme, funker også på tur. Mange erfarer faktisk at magen oppfører seg bedre på ferie enn når de er hjemme. Det skyldes nok at mye stress legges igjen hjemme, man slapper av på turen og puster bedre.

Skulle magen slå seg vrang, kan du uansett sikre rask behandling ved å ta med deg hjelpemidler fra apoteket hjemme. Da slipper du å bruke tid på å lete etter medikamenter og apotek på feriestedet hvis uhellet er ute.

Hva kan jeg gjøre hvis avføringen blir hard?

Først og fremst bør du tenke over hvor mye væske du inntar i løpet av dagen. En tommelfingerregel er at du bør drikke halvannen til to liter hver dag. Husk også å ta deg tid nok på toalettet. Mange tror de må på toalettet, men gir doforsøket kun et par minutter – har det ikke skjedd noe da, avsluttes det. Gi imidlertid tarmen nok tid til å gjøre det den skal. Hvis avføringen ikke havner i WC, men isteden blir liggende i tarmen, trekker kroppen væske ut av avføringen. Og da ender det med at den blir hard til senere forsøk på å kvitte seg med den.

Pass også på fiberinntaket – spis nok fiber, men ikke for mye. Hvis avføringen er blitt hard, kan du altså tenke gjennom hva du har spist det siste døgnet, kanskje årsaken ligger der. Vedvarer problemet, bør du oppsøke fastlegen din; det er bedre å gå en gang for mye, enn en gang for lite. Du kan også få hjelp hos en ernæringsfysiolog, men henvisning til medisinske tester må skje gjennom fastlegen.

Les mer om Vi-siblin

*Vi-Siblin er et reseptfritt legemiddel og et romoppfyllende avføringsmiddel som normaliserer avføringen. Inneholder ispaghulafrøskall. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. Pasienter med tidligere svelgeproblemer bør rådføre seg med lege før preparatet anvendes. Ved fruktoseintoleranse, glukose-galaktosemalabsorpsjon eller sukrase/isomaltasemangel bør ikke dette preparatet tas pga. sakkaroseinnholdet.

Les mer i Felleskatalogen 


alt

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

alt

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

alt

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.