13 fakta om fjerten din


Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

Hvorfor er noen smygere, mens andre er brakere? En fis er – muligens på grunn av sitt stakkarslige rykte som noe uhyrlig – ganske myteomspunnet. I alle fall hvis man tenker over hvor lite vi egentlig vet om den.

Her kommer noen underholdende faktaopplysninger:

 1. Vi promper i gjennomsnitt 14 ganger om dagen. Du har altså mye å gå på etter morgenfisen.
 2. Det meste av prompen din som kommer fra luft du har svelget, er luktfri.
 3. Boblene fra denne luften er ofte store, og gir høy lyd når de slippes ut i verden igjen.
 4. Bakterier i fisen og enkelte fordøyelsesprosesser kan gi små luftbobler. Disse kalles ofte “smygere” og er gjerne illeluktende. ”Ninjafjerting” i små biler har vist seg å føre til livsfarlige trafikksituasjoner.
 5. Råtten promping er bra for hjertet! Ifølge vitenskapstidsskriftet Science kommer de vonde fjertene av en bakterie som finnes i både tarmene og blodet ditt. Bakterien regulerer blodtrykket, og gir på en måte en ninjafjerter alle rettigheter.
 6. Mengden fjert, kraften den presses ut med og vibrasjoner i endetarmsmuskelen er faktorer som spiller inn om man ønsker å slippe en skikkelig braker.
 7. Nervene i rumpa skjønner om du skal prompe eller bæsje. Men av og til kan sistnevnte være så flytende at nervene lar seg forvirre. Resultatet? Vel, det er bremsesporene i underbuksa di det.
 8. Prompende lik? Jada, kanskje en litt urovekkende tanke om man planlegger en perfekt exit fra denne verden, men et menneske kan lette på lufttrykket selv etter sin egen død.
 9. I gjennomsnitt slipper du en halv liter tarmgass ut av “bakdøra” i løpet av et døgn.
 10. Visse mattyper, som for eksempel egg og kjøtt, kan gi fisen vondere lukt. Stinkerne kommer rett og slett av at maten er rik på sulfat.
 11. Jada, du kan sette fyr på fisen din, men det anbefales på ingen måte da det faktisk innebærer en risiko for at du ryker med i eksperimentet.
 12. En rap er ikke en promp som tok den andre veien ut av kroppen. Rapen kommer fra magen og har en annen kjemisk sammensetning enn prompen.
 13. Holder du igjen en promp, kan du senere merke at den ikke er der når du vil slippe den ut. Det er fordi den har gitt opp og tatt turen tilbake til tarmene. Men fortvil ikke, den forsøker igjen senere!

Kilde:
MensHealth.com
DavidStuff.com


alt

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

alt

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?