13 fakta om fjerten din


Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

Hvorfor er noen smygere, mens andre er brakere? En fis er – muligens på grunn av sitt stakkarslige rykte som noe uhyrlig – ganske myteomspunnet. I alle fall hvis man tenker over hvor lite vi egentlig vet om den.

Her kommer noen underholdende faktaopplysninger:

 1. Vi promper i gjennomsnitt 14 ganger om dagen. Du har altså mye å gå på etter morgenfisen.
 2. Det meste av prompen din som kommer fra luft du har svelget, er luktfri.
 3. Boblene fra denne luften er ofte store, og gir høy lyd når de slippes ut i verden igjen.
 4. Bakterier i fisen og enkelte fordøyelsesprosesser kan gi små luftbobler. Disse kalles ofte “smygere” og er gjerne illeluktende. ”Ninjafjerting” i små biler har vist seg å føre til livsfarlige trafikksituasjoner.
 5. Råtten promping er bra for hjertet! Ifølge vitenskapstidsskriftet Science kommer de vonde fjertene av en bakterie som finnes i både tarmene og blodet ditt. Bakterien regulerer blodtrykket, og gir på en måte en ninjafjerter alle rettigheter.
 6. Mengden fjert, kraften den presses ut med og vibrasjoner i endetarmsmuskelen er faktorer som spiller inn om man ønsker å slippe en skikkelig braker.
 7. Nervene i rumpa skjønner om du skal prompe eller bæsje. Men av og til kan sistnevnte være så flytende at nervene lar seg forvirre. Resultatet? Vel, det er bremsesporene i underbuksa di det.
 8. Prompende lik? Jada, kanskje en litt urovekkende tanke om man planlegger en perfekt exit fra denne verden, men et menneske kan lette på lufttrykket selv etter sin egen død.
 9. I gjennomsnitt slipper du en halv liter tarmgass ut av “bakdøra” i løpet av et døgn.
 10. Visse mattyper, som for eksempel egg og kjøtt, kan gi fisen vondere lukt. Stinkerne kommer rett og slett av at maten er rik på sulfat.
 11. Jada, du kan sette fyr på fisen din, men det anbefales på ingen måte da det faktisk innebærer en risiko for at du ryker med i eksperimentet.
 12. En rap er ikke en promp som tok den andre veien ut av kroppen. Rapen kommer fra magen og har en annen kjemisk sammensetning enn prompen.
 13. Holder du igjen en promp, kan du senere merke at den ikke er der når du vil slippe den ut. Det er fordi den har gitt opp og tatt turen tilbake til tarmene. Men fortvil ikke, den forsøker igjen senere!

Kilde:
MensHealth.com
DavidStuff.com


SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

alt

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

alt

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.