Kos deg på festen, uten halsbrannplager som pesten


Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

Julen er tid for hyggelig samvær og med det følger ofte deilige måltider med noe godt i glasset. Matvanene endres ved at man inntar større måltider bestående av mer fettrike matvarer, som gjerne skylles ned med alkoholholdig drikke. Måltidene inntas også ofte senere enn normalt. Dette kan by på utfordringer, som spesielt halsbrann og sure oppstøt, sier Kristine Nordkvelle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo og talsperson for mageguiden.no. Kristine vet hvordan du kan nyte julens utskeielser, uten halsbrannplager. Her er hennes råd.

Kristine Nordkvelle, klinisk ernæringsfysiolog

Slinger i valsen, brann i halsen

Ingen liker halsbrann, men når du kombinerer fet mat, alkohol og kaffe – med andre ord, når du er i juleselskap – øker sjansen for nettopp halsbrann. Er dette en plage du har opplevd tidligere, så tenk deg litt før du hiver deg over julematen: Skjær bort fettet. Velg lutefisk dersom du liker det (men bacon er Obs! Obs!). Se om de har saus og ikke ribbesjy. Velg bort desserten. Tenk over alkoholinntaket. Og trenger du to kaffekopper etter middag? Halsen din vil takke deg hvis du tenker over disse tingene.

Julemat er deilig og det er fort gjort at man spiser litt mer enn vanlig. Spesielt hvis du er ute på restaurant og det står at prisen inkluderer to serveringer. For et kupp! Det er jo ikke hver dag man kan meske seg på den måten. Men: Magen din blir ikke noe større av den grunn. Så kjenner du på andre servering at «Oi! Nå er det helt fullt!», ja, da er det nok fullt i påsan, og du bør stoppe å spise. Da slipper du at halsbrannen og de sure oppstøtene melder sin ankomst utover kvelden og ikke minst på natten, på grunn av en overfylt magesekk.

Gjør gjerne også magen en massiv tjeneste samtidig: Drikk minst et glass vann for hver enhet alkohol. Hodet ditt vil også takke deg for dette dagen derpå.

Når uhellet først er ute

Er du uheldig, og halsbrannen og de sure oppstøtene melder seg, kan det være greit å vite at redningen ikke er langt unna. På apoteket finnes en rekke produkter man kan ta for å lindre ubehaget raskt.

K.O.S.D.E.G

Ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle avslutter også med en liten oppfordring:

– Dette er en tid for å kose deg. Selv om det er fint å være bevisst mat- og alkoholinntaket, skal du også huske å kose deg når du samles rundt bordet med gode kolleger og venner. Hyggelig samvær gir gode minner og ny energi, som kommer godt med når vinteren er på det mørkeste. Så kos deg, gled deg, og nyt samværet, avslutter ernæringsfysiologen.


alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

alt

VANQUIN

Vanquin er et legemiddel mot småmark (barneorm).

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.