4 vanlige spørsmål om mage og tarm


Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

500 000 nordmenn har til enhver tid mageproblemer, og spesielt forstoppelse og diaré er noe alle får innimellom. Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

– Det kommer selvsagt an på hva slags mageproblemer det gjelder, men folk kan være flaue for å spørre om hemorroider og luftplager. Sårhet, sprekker og eksem bak er også et problem for mange. Alt dette finnes det gode løsninger for, forteller Terje Hjelde, apoteker hos Apotek 1 City Nord i Bodø.

– Er du veldig dårlig bør du for øvrig dra til lege i tilfelle du har problemer som bør undersøkes nærmere.

Det finnes også mer hverdagslige mageplager som du normalt ikke behøver å sjekke hos legen, og det er noen typer problemer som går igjen. Kanskje nettopp du har en av disse?

Dette er de vanligste mageplagene

Den første typiske kunden bruker gjerne sterke smertestillende og har store  problemer med hard mage.

– Hvis det er akutt og du har gått lenge gjelder det å få i gang systemet, og da kan du bruke Moxalole. Hvis du har fått avføring bør du gå over på forebyggende behandling, som for eksempel Vi-siblin eller Lunelax.

Terje påpeker at når du har problemer med magen må du være nøye med å drikke mye væske, bevege deg og få i deg riktig dosering av middelet du tar.

Den andre typiske kunden er de som har diabetes II og har fått løs mage av metformin. 

Her anbefales det at du bruker Lunelax, som ikke inneholder sukker.

– Her kan doseringen være viktig, så sjekk om du kan øke den noe for å få slutt på diareen. Det er også smart å spise fiberrik kost som binder vann og å innta regelmessige måltider.

Den tredje typiske kunden er yngre og plages ofte av oppblåsthet og luft i magen, og har enten forstoppelse eller diaré.

Det er heller ikke uvanlig å ha stinn mage, og de bruker i følge Terje gjerne Dulcolax som nødhjelp.

– Disse lider ofte av irritabel tarm. Har du diaré ville jeg prøvd Vi-siblin, og ved forstoppelse Moxalole.

Igjen er det viktig å ha mye fiber i kosten, og å huske på væskeinntaket. Visste du forresten at hvis du drikker lettbrus eller spiser lettprodukter som inneholder kunstig søtningsstoff kan det virke avførende?

Den fjerde typiske kunden er gravid og plages med treg mage og forstoppelse. 

– Her kommer det an på hvor forstoppet du er. Har det gått lang tid og det er langt ut i svangerskapet bør du prøve miniklystér, men som regel vil det holde med Lunelax, forklarer Terje.

Dette kan brukes av alle da det ikke inneholder sukker og gluten, og det er derfor et trygt avføringsmiddel når du er gravid.

– Ikke glem at også for deg som er gravid gjelder det å holde seg i aktivitet og få i seg rikelig med væske.

Trening kan gi mageproblemer

En annen type kunder som det kommer flere av inn på apoteket er de som trener på seg betennelser. De får dermed mageproblemer på grunn av smertestillende, og da gjerne forstoppelse.

– For disse gjelder de samme grunnreglene som for alle andre, sier Terje før han avslutter:

– Å spise mer fiber, ha regelmessige måltider, få i deg nok væske og holde deg i aktivitet er det beste du kan gjøre for å forebygge mageproblemer.


alt

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

alt

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

alt

VI-SIBLIN

Ved hard eller løs mage.

FORDØYELSESTESTEN

Test deg selv – Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.