4 vanlige spørsmål om mage og tarm


Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

500 000 nordmenn har til enhver tid mageproblemer, og spesielt forstoppelse og diaré er noe alle får innimellom. Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

– Det kommer selvsagt an på hva slags mageproblemer det gjelder, men folk kan være flaue for å spørre om hemorroider og luftplager. Sårhet, sprekker og eksem bak er også et problem for mange. Alt dette finnes det gode løsninger for, forteller Terje Hjelde, apoteker hos Apotek 1 City Nord i Bodø.

– Er du veldig dårlig bør du for øvrig dra til lege i tilfelle du har problemer som bør undersøkes nærmere.

Det finnes også mer hverdagslige mageplager som du normalt ikke behøver å sjekke hos legen, og det er noen typer problemer som går igjen. Kanskje nettopp du har en av disse?

Dette er de vanligste mageplagene

Den første typiske kunden bruker gjerne sterke smertestillende og har store  problemer med hard mage.

– Hvis det er akutt og du har gått lenge gjelder det å få i gang systemet, og da kan du bruke Moxalole. Hvis du har fått avføring bør du gå over på forebyggende behandling, som for eksempel Vi-siblin eller Lunelax.

Terje påpeker at når du har problemer med magen må du være nøye med å drikke mye væske, bevege deg og få i deg riktig dosering av middelet du tar.

Den andre typiske kunden er de som har diabetes II og har fått løs mage av metformin. 

Her anbefales det at du bruker Lunelax, som ikke inneholder sukker.

– Her kan doseringen være viktig, så sjekk om du kan øke den noe for å få slutt på diareen. Det er også smart å spise fiberrik kost som binder vann og å innta regelmessige måltider.

Den tredje typiske kunden er yngre og plages ofte av oppblåsthet og luft i magen, og har enten forstoppelse eller diaré.

Det er heller ikke uvanlig å ha stinn mage, og de bruker i følge Terje gjerne Dulcolax som nødhjelp.

– Disse lider ofte av irritabel tarm. Har du diaré ville jeg prøvd Vi-siblin, og ved forstoppelse Moxalole.

Igjen er det viktig å ha mye fiber i kosten, og å huske på væskeinntaket. Visste du forresten at hvis du drikker lettbrus eller spiser lettprodukter som inneholder kunstig søtningsstoff kan det virke avførende?

Den fjerde typiske kunden er gravid og plages med treg mage og forstoppelse. 

– Her kommer det an på hvor forstoppet du er. Har det gått lang tid og det er langt ut i svangerskapet bør du prøve miniklystér, men som regel vil det holde med Lunelax, forklarer Terje.

Dette kan brukes av alle da det ikke inneholder sukker og gluten, og det er derfor et trygt avføringsmiddel når du er gravid.

– Ikke glem at også for deg som er gravid gjelder det å holde seg i aktivitet og få i seg rikelig med væske.

Trening kan gi mageproblemer

En annen type kunder som det kommer flere av inn på apoteket er de som trener på seg betennelser. De får dermed mageproblemer på grunn av smertestillende, og da gjerne forstoppelse.

– For disse gjelder de samme grunnreglene som for alle andre, sier Terje før han avslutter:

– Å spise mer fiber, ha regelmessige måltider, få i deg nok væske og holde deg i aktivitet er det beste du kan gjøre for å forebygge mageproblemer.


alt

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.