Grilling er ikke alltid godt for magen


Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

Har du opplevd halsbrann, vet du at det ikke er behagelig. En sviende følelse brer seg oppover spiserøret fra magen og du kan få en sur smak i munnen. Årsaken til plagen kan være mange. Røyking, overvekt og stress er blant dem, men også hva du spiser og drikker.

Fet, brent eller krydret mat kan gi halsbrann. Om sommeren er vi nordmenn glad i grillmat, gjerne kombinert med et glass alkohol til. Det er fort gjort at maten ligger litt for lenge på grillen og blir brent. Smaken minner om sommer, men hvis du sliter med halsbrann, bør du følge nøyere med mens du griller.

Alkohol er også en årsak til halsbrann og sure oppstøt. Med varmt vær og lange lyse kvelder, er det ekstra hyggelig å tilbringe kveldene ute på terrassen, gjerne med et glass alkohol i hånden. Og spesielt godt er det med alkohol til grillmaten. Sommerkveldene er til for å nytes, men et økt inntak av alkohol kan by på utfordringer når det gjelder halsbrann og sure oppstøt.

Kan enkelt behandles

Dersom du opplever sporadisk halsbrann og sure oppstøt, er det sannsynlig at det forårsakes av hva du spiser og drikker. Spesielt hvis du kjenner deg igjen i overnevnte situasjoner. Novaluzid er et reseptfritt legemiddel som selges på alle apotek, som raskt lindrer ubehaget. Novaluzid er syrenøytraliserende tyggetabletter som binder saltsyre i magen og reduserer dermed surhetsgraden og følelsen av ubehag. Effekten inntrer etter noen minutter.

Novaluzid kan også brukes ved syreoverskudd, magesår og magekatarr. Kan brukes av gravide og ammende i anbefalte doser.

Spør etter Novaluzid neste gang du er på apoteket, så kan sommeren nytes til det fulle uten plager!

Les mer on Novaluzid her.


SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

alt

NOVALUZID

Novaluzid er syrenøytraliserende tyggetabletter som lindrer halsbrann og sure oppstøt. Effekten inntreffer etter noen minutter. Kan brukes av gravide og ammende. Novaluzid er et reseptfritt legemiddel, les pakningsvedlegget nøye før bruk.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.