Har du nok fordøyelsesenzymer?


Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

Artikkelen er skrevet av og publiseres med tillatelse fra Berit Nordstrand

Enzymer tåler selvsagt oppvarming til kroppstemperatur (37gC godt) – fordøyelsesenzymene produseres jo inne i kroppen i slik sydentemperatur. Det ser ut til at de kan tåle inntil 47-49 gC. I rå mat er derfor enzymene virksomme, aktive eller levende som noen velger å kalle dem. Mens hvis du varmebehandler maten > 47-49 g C så ødelegges peptidenes tredimensjonale struktur av varmen og deres aktivitet svekkes og ødelegges. Enzymene i maten er da ikke aktive lenger.

Når du spiser lite rå, enzymrik mat så må kroppen klare seg med sine egne fordøyelsesenzymer. Enzymer i spytt blandes godt inn i maten når du tygger den, magesaftens enzymer eltes inn i maten i magesekken og fordøyelsessafter fra bukspyttkjertelen har enzymer som tilsettes idet maten passerer første del av tynntarmen.

  • Bringebærkombucha
  • Fermentert blomkål og brokkoli
  • Fermentert ketchup
  • Fermentert limonade

Lipaser kapper opp koplinger i fett, så triglyserider blir til tre frie fettsyrer og glyserol. Proteaser kapper opp koplinger i proteiner. Amylaser kapper koplinger i karbohydrater.

Hvis du tygger maten dårlig så spyttets enzymer ikke får gjort jobben sin, hvis du produserer for lite fordøyelsesenzymer, eller hvis matinntaket er for stort i forhold til den mengden fordøyelsessafter/enzymer din bukspyttkjertel greier å produsere, da kan maten bli ufullstendig fordøyd. Halvfordøyd mat dumpes da ned i tykktarmen, der den blir fermentert av tarmbakterier. Tarmbakterienes mange enzymsakser får ikke klippet opp sine koplinger fullstendig, maten blir ufullstendig gjæret og resultatet blir prompegass og gjerne løs, gråaktig, illeluktende og skummende avføring.

Enkle tiltak mot sure oppstøt 

Stress svekker magesyreproduksjonen og fordøyelsen. For jeger-og sankermannen betød stress-signalet umiddelbar fare. Da ble produksjonen av fordøyelsessafter nedprioritert og fokus å komme seg i sikkerhet. Stressmestring kan derfor lindre plagene. Alkoholkutt og røykestopp likeså.Et høyt inntak av karbohydrater i kosten kan også svekke magesyreproduksjonen.  Karbohydrater behøver ikke et surt miljø i magesekken for å fordøyes. Mye frukt, søtmelk, poteter, sukker, pasta, ris og brødmat gir derfor svekket magesyreproduksjon. Prøv lavkarbo kosthold og fermentert mat og drikke.

Test om du har nok fordøyelsesenzymer

Du kan få testet om du har nok fordøyelsesenzymer hos fastlegen, ved å ta en avføringsprøve som heter elastase 1 (feces). I norsk elektronisk legemiddelhåndbok for leger kan man lese at denne testen kan tilbys ved såkalt eksokrin pancreassvikt. Elastase 1 er en av flere proteaser som lages i bukspyttkjertelen. Den anses som en god markør på din bukspyttkjertelfunksjon. Dette hvis du har ofte problemer med oppblåsthet og løs mage . I tilfelle kan du ta tilskudd av fordøyelsesenzymer. Disse finnes både på apoteket (reseptfritt) og på helsekost.

Med økende alder blir magesekkens evne til å produsere nok magesyre redusert, en tilstand som er meget vanlig og ikke så kjent. På fagspråk heter den hypoklorydri. Lite magesyre kan vanskeliggjøre fordøyelsen av protein. Får du lett stinnfølelse spesielt etter måltider med kjøtt, kan problemet være for liten magesyre produksjon. Du kan for øvrig også få halsbrann eller svie øverst i magen. Det er nemlig slik at både for mye og for lite magesyre kan gi lignende symptomer. Mange som tror at de har for mye syre i magen og tar syrenøytraliserende eller andre medikamenter for å hemme syredannelse, kan faktisk ha det motsatte problem, altså for lite magesyre. For lite magesyre svekker fordøyelsen gjennom at enzymene ikke virker like godt ved feil pH.

Les mer her: beritnordstrand.no


alt

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

alt

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

alt

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

FORDØYELSESPROBLEMER OG DIARÉ OVER EN LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

VONDT I MAGEN, MEN NÅR BØR DU KONTAKTE LEGE?

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen?

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.