Er du over 50? Feil- og underernæring: Så mye mer enn antall kalorier du spiser


Er du over 50? Feil- og underernæring: Så mye mer enn antall kalorier du spiser

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.1
Scroll ned og les hele artikkelen.

Er du over 50? Feil- og underernæring: Så mye mer enn antall kalorier du spiser

Her finnes det trolig store mørketall, ikke minst hos middelaldrende i aldersgruppen 50-67 år. Kartlegging av ernæringsstatus er absolutt viktig, men ernæring er mye mer enn hvor mange kalorier vi spiser. Alle trenger god og næringsrik mat, men også mat som stimulerer sansene, hyggelige rammer rundt måltidene, slik at man har lyst å spise maten man enten tilbereder selv eller får servert. Men i tillegg må maten man spiser bli spaltet og tatt opp optimalt for å ha helsemessig glede av den.
Med økende alder reduseres kroppens evne til å oppta og nyttiggjøre seg av viktige næringsstoffer. For å forstå dette må vi først forstå hvordan fordøyelsen vår fungerer.

Når vi spiser, tygger vi først maten og dermed blir den oppdelt i langt mindre biter. Dette fører til at den får større total overflate. Den kommer da i kontakt med ulike safter og stoffer fra munn, magesekk, bukspyttkjertel, galle og tynntarm, som sørger for at karbohydrater, proteiner og fett blir brutt ned og tatt opp fra tolvfingertarmen.

De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen. Når maten ikke blir spaltet optimalt, blir den heller ikke fordøyet og tatt opp optimalt. Halvfordøyede matvarer bidrar til feil- og underernæring, men kan trigge matintoleranser og skape betennelse lokalt i tarmen, men også ellers i kroppen.

Aldersrelaterte endringer er velkjente i andre organer som lever, nyre og tarm. Det gjelder også bukspyttkjertelen (pankreas). Sistnevnte får nedsatt funksjon allerede fra 50 årene, som forverres med økende alder, også hos friske individer uten noen mage- og tarmsykdom.

Når det ikke produseres og skilles ut nok fordøyelsesenzymer fra pankreas (dette kalles «Eksokrin Pankreas Insuffisiens» eller EPI), kan det medføre nedsatt næringsopptak og kronisk betennelse i tarmen og på sikt ganske omfattende og alvorlige konsekvenser for helsen. Dette kan skje hos noen i ung alder og ved noen sykdommer, men nesten alle får redusert produksjon av fordøyelsesenzymer med økende alder. De vanligste symptomene kan være løs mage og økt fett i avføringen, magesmerter og vekttap. På sikt kan det medføre feil- og underernæring av essensielle næringsstoffer som protein, men også underskudd av fettløselige vitaminer (A, D, E, K). Alt dette kan føre til bl.a. redusert bentetthet, men også problemer med immunsystemets funksjon mm.

En enkel avføringstest- som fastleger kan rekvirere- kan avdekke EPI. Den heter elastase-1 test. Dersom den avdekker for lite enzymer, kan tilskudd av enzymer hjelpe fordøyelsen og næringsopptak.

En studie i Tyskland viste hvor vanlig EPI var hos dem over 50 år (gjennomsnitt 62 år). Man målte enzymfunksjon hos alle over 50 som var inne til årlig helsekontroll. En av ni hadde EPI. Det var dobbelt så mange av de på 70 år i forhold til 50 år.2 Tilstanden er sterkt underdiagnostisert i Norge, fordi folk og fastleger ikke er klar over problemet.

Ved bekreftet EPI er behandlingen enkel og nesten uten bivirkninger. Den består av tilskudd av bukspyttkjertelenzymer og kan bidra til sunn aldring. Slike enzymer kan fås på blå resept hos fastlege. Er du over 50 kan det være fornuftig å ta en elastasetest særlig ved symptomer på "irritabel tam", som oppblåsthet, løs mage og magesmerter.

Test deg selv

Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?
https://www.mageguiden.no/nb-no/fordoyelsestesten

1: Underernæring – Helsedirektoratet
https://www.helsedirektoratet.no/tema/underernaering

2: Rothenbacher D, Löw M, Hardt P. D., et al,  Prevalence and determinants of exocrine pancreatic insufficiency among older studies:
Results of a population-based study. Scandinavian Journal of Gastroenterology 2005;40: 697-704.


ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

alt

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

alt

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.