Sjekkliste til den store utenlandsreisen


Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

Jørgen Valeur, lege

Det er mye å tenke på før og under en reise. Ekspertisen har mange råd, og noen kan oppsummeres ganske greit. I alle fall i følge Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Delhi belly

– Ett råd lyder som følger: Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Hvis man fort får turistdiaréer med navn som «Delhi belly», «Montezuma`s revenge», «Turkey trot» eller «Casablanca crud» kan det være en grei regel, sier Valeur.

Finnes det noe man kan ta på forhånd?

– Det finnes vaksiner som kan gi en viss beskyttelse mot turistdiaré. Ved reiser til mange land anbefales også vaksiner mot virushepatitt A og B. Man kan med fordel også ta påfyll av enkelte vaksiner som man fikk som barn. Fastleger og vaksinekontorer bruker egne retningslinjer tilpasset hver reisedestinasjon.

Knekkebrød?

Frister det å slippe seg løs på restauranter av ymse slag? Er det så klokt? Ifølge Valeur må det være opp til den enkelte hvor stor risiko man er villig til å ta.

– Tilberedelsen har selvfølgelig noe si. Vil man kjøre helt safe, kan man jo ta med seg knekkebrød hjemme ifra. Det er jo litt kjedelig. Man tar sjanser når man spiser rå sjømat, samtidig har dette å gjøre med den enkeltes behov for matopplevelser, sier Valeur.

Bedre vekstforhold

De siste årene har flere av oss gjort små flasker med håndvask til obligatorisk reisefølge. Hjelper ting som Antibac?

– Ja, og det er elementære ting. Håndhygienen er veldig viktig, men det å vaske seg på hendene på «gamlemåten» kan i mange tilfeller være det beste. Man har små flasker med håndvask, men de tar jo ikke alt. Det finnes bakterier som ligger i sporer, og de blir ikke drept av spriten. De kan tvert imot få bedre vekstforhold når de ikke konkurrerer mot andre bakterier. Derfor kan det være like greit å vaske seg med vann, såpe og kost. Så man må være klar over at man ikke får vekk alt, forklarer Valeur.

Flymage?

Er du plaget av smerter i magen når du er ute og flyr? Det har ifølge Valeur en enkel forklaring.

– Når man stiger opp i luften, vil atmosfæretrykket reduseres. Da vil gassen i tarmene utvide seg. Det er en egen fysikklov (Boyle-Mariottes lov), produktet av trykk og volum er konstant. Stiger du opp, reduseres trykket og da må volumet bli større. Har du plager med luft i magen, vil det bli verre.

Hva kan man gjøre med dette før reisen?

– Unngå å drikke kullsyreholdige drikker rett før avgang. Ikke spis så mye fiberrik mat rett før turen heller. Det er dette som kalles for flymage. Kan feriemage være god mage, enkelt og greit fordi man slapper av?

– En svensk undersøkelse viser at det å synge i kor kan hjelpe mot mageproblemer, kanskje via økt frisetting av velværehormonet oxytocin. Mummipappa skal ha sagt at «alt som er hyggelig er godt for maven». Det er nok mye visdom i dette uttrykket, mener Valeur.


alt

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

alt

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

alt

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?