Halsbrann i graviditeten?


For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

De fysiske endringene kroppen går igjennom i løpet av en graviditet medfører ofte ulike plager og påkjenninger. En plage mange stifter bekjentskap med i løpet av en graviditet, er halsbrann og sure oppstøt.

Naturlig årsak til halsbrannen

Halsbrann og sure oppstøt, også kalt refluksplager, er vanlig hos gravide, spesielt i siste del av svangerskapet1. Dette skyldes at fosteret, og dermed livmoren, blir stadig større. Når denne trenger mer plass, presses innholdet i magesekken oppover mot spiserøret. Dermed presses også magesyre oppover. Når magesyren beveger seg oppover, irriteres slimhinnen i spiserøret, noe som kan føre til en sviende, brennende følelse.

Lindring – også for gravide

Den brennende, sviende følelsen er ubehagelig og de fleste vil prøve å unngå den. Enkle grep som å sove med hodet hevet, unngå sene, store og fettrike måltider og unngå mat- og drikkevarer som kan trigge plager, som for eksempel kaffe, kan være lure grep for å unngå og lindre halsbrann.1 Enkelte sverger også til mandler og et glass skummet melk2.

Hvis dette ikke er nok, bør du søke råd hos en lege eller på apoteket. En god regel under et svangerskap er å alltid diskutere legemiddelbruk med lege, jordmor eller farmasøyt, selv om legemidlene er reseptfrie. På apoteket vil du finne en rekke effektive legemidler som fås kjøpt uten resept, deriblandt Novaluzid.

Novaluzid* – en effektiv løsning

Novaluzid* er et syrenøytraliserende produkt som kan brukes av gravide. Med disse nøytraliseres magesyren i magesekken slik at det ikke oppleves ubehag når mageinnholdet skvulper opp i spiserøret1. Tyggetablettene binder syren i magen og reduserer dermed surhetsgraden slik at plagene blir lindret. Effekten mot halsbrann og sure oppstøt inntreffer etter noen minutter og produktet tas ved behov. Novaluzid* kan også brukes under amming. Novaluzid* er tilgjengelig på alle landets apotek.


*Novaluzid er et reseptfritt legemiddel til behandling av halsbrann og sure oppstøt. Bruk ikke ved overfølsomhet ovenfor noen av innholdsstoffene. Forsiktighet utvises hos de med nedsatt nyrefunksjon. Ved store og/eller langvarige plager bør lege kontaktes. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder

1 NHI.no

2 Apotek1.no


alt

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

alt

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

alt

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?