Slik fiser du som en dame


Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

De fleste har sett ned på en oppblåst mage og tenkt ”Hva i alle dager!?” Som regel er det bare snakk om luft, og ifølge ekspertene kan man gjøre et og annet med det.

Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog

Først og fremst, hvorfor blir man oppblåst, Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus?

– Det kan være noe man har spist og ikke tåler. Det kan være nerver eller at man har holdt inne en promp. Kanskje er det lenge siden man har vært på do?

Oppblåsthet kommer av at kroppen ikke klarer å bryte ned prompen, slik den bryter ned maten. Noen ganger kan selve nedbrytelsesprosessen forårsake luft i magen. Hvis ikke luften får slippe ut, fyller den opp magen som kan gi deg denne underlige følelsen av å være en ballong.

Det finnes et uttrykk om at en champagnekork skal sprettes slik at det høres ut som en damefis. Lavt, litt som en pffttthhhh. Finnes det metoder som gjør at man kan unngå å spille champagnegaloppen med rumpa under brudens tale, men heller slippe en anonym damefis?

– Altså at man ikke lager lyd? Nei, jeg tror ikke det finnes noen triks, men man kan nok unngå det hvis man slapper av og prøver å slippe den helt rolig.

Kristines huskeliste om du ikke vil fise på fest:

  • Unngå brus og kullsyreholdige drikker.
  • Ikke be om runde to av erter, løk, bønner, linser eller kål.
  • Reagerer du på gjærbakst, kan det være en idé å ligge unna brødkurven.
  • Sørg for en fullkommen dotur før du tar på deg finstasen.
  • Noen av oss reagerer på tyggegummi eller pastiller med kunstig søtningsstoff, unngå det før festen.
  • Ikke stress under måltidet, og tygg maten din godt.

alt

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

alt

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

alt

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.