PLAGES DU AV HARD MAGE?


Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

Det kan være flere grunner til at man får magetrøbbel. Nedenfor vil du finne noen av de vanligste årsakene til at du har hard mage.

 • 1 glass vin = 2 glass vann.
  Det er lett å glemme i festens hete, men utilstrekkelig væskeinntak kan føre til dehydrering. Det er anbefalt å drikke 2 liter væske om dagen, og det inkluderer ikke koffeinholdige drikker og alkohol.
 • VELDIG GLAD I LOFF?
  Utilstrekkelig fiber i dietten kan føre til en propp i systemet. Følg med på det lille kakestykket som indikerer grovhetsskalaen på brødposene. Jo grovere, jo bedre.
 • REISEMAGE:
  En forstyrrelse av vanlig kosthold eller rutine kan påvirke magen. Ta med Fiberrik eller knekkebrød, og skal du bo på hotell bør du se etter müsli til yoghurten. Det kan være en idé å spise litt av den, før man kaster i seg baguetten. Det er mye fiber i frukt og grønt også.
 • TRENING HJELPER:
  Trening gir ofte god fordøyelse. Får du ikke trent som du pleier, kan det være en idé å ta trappene, sykle eller gå til jobben, er det ikke noe interessant på TV gå en tur før barna skal legges. Da er de sistnevnte kanskje rimelig klare for å køye også.
 • VIL IKKE, KAN IKKE.
  Hvis du dropper å gå på do selv om du må, kan det gi forstoppelse.
 • BOM STILLE?
  Sterke legemidler som inneholder morfin, kan gi treg mage. Det samme kan jerntabletter. Ta en prat med legen om et avføringsmiddel som kan tas i sammenheng med morfinpreparatet, eventuelt jerntablettene.
 • GRAVID?
  Graviditet er gjerne en ny type påkjenning på kroppen. Man kan få hard mage, og man skal gjerne spise litt mer, drikke mer væske, stresse mindre og om kroppen tillater det være i litt bevegelse.

HVA MED MEDIKAMENTER MOT FORSTOPPELSE?

Det finnes flere medikamenter som kan lindre forstoppelse. De virker sammen med de naturlige midlene nevnt ovenfor.

 • Osmotiske avføringsmidler, for eksempel Moxalole, binder vann til avføringen for å gjøre den mykere og få den til å ese ut slik at tarmbevegelsen normaliseres.
 • Stimulerende avføringsmidler hjelper tarmmusklene til å trekke seg sammen og støte ut avføringen.
 • Volumøkende avføringsmidler tilfører avføringen fiber slik at den blir større og mykere, som Lunelax og Vi-Siblin.
 • Smørende avføringsmidler smører tarmen slik at avføringen passerer lettere gjennom tarmen.
 • Mykgjørende avføringsmidler tilfører avføringen væske.

Hvis du ikke blir kvitt forstoppelsen etter å ha prøvd medikamenter, bør du rådføre deg med lege.

Les mer:

Dårlig mage? Dette kommer legen til å spørre deg om


alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

alt

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

alt

VI-SIBLIN

Ved hard eller løs mage.

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.