HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?


Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

 • FIBERFATTIG KOSTHOLD

  Fiber er en viktig del av kostholdet. Den binder væske og samler avføringen slik at denne lettere kan transporteres gjennom tarmene. Fiber forhindrer også at maten fordøyes for raskt, og du får dermed i deg næringsstoffene.

 • FOR LAVT VÆSKEINNTAK

  Væske er viktig for å holde avføringen i gang og tykktarmen sunn. Hvis det er for lite væske i systemet, blir avføringen hard og vanskelig å presse ut. Du bør drikke minst 1,5 liter væske per dag.

 • MANGEL PÅ MOSJON

  Regelmessig mosjon bidrar til at maten passerer raskere gjennom tykktarmen. Det gjør at mindre vann fjernes, slik at avføringen ikke blir for hard. Mosjon får også tarmmusklene til å trekke seg sammen som de skal, noe som gjør det lettere for avføringen å passere gjennom systemet og ut av kroppen.

 • ENDRINGER I RUTINER

  Endrede rutiner kan påvirke fordøyelsessystemet. Det kan være at du spiser en annen type mat i andre tidssoner, eller kanskje har du endret kostholdet eller gjort andre forandringer som fordøyelsessystemet reagerer på. Hvis du er følsom overfor slike endringer, bør du ha et legemiddel for hånden, for eksempel Moxalole.

 • DU GÅR IKKE PÅ TOALETTET NÅR TRANGEN OPPSTÅR

  Noen ganger har du ikke noe valg, andre ganger er du kanskje “for opptatt”. Uansett hvilken unnskyldning du har for ikke å gå på toalettet når du har trang til det, reagerer kroppen på samme måte – avføringen samles opp i tykktarmen og kan bli hard og dermed vanskelig å få ut. Undertrykkelse av trangen kan også påvirke nervesignalene mellom fordøyelsessystemet og hjernen og forårsake ytterligere problemer.

 • STRESS

  Mange av oss lever et stressende liv, kanskje en medvirkende årsak til at så mange blir rammet av forstoppelse. Vi kan gjøre noe med det; kutt ned på stresset. Fordøyelsessystemet, som er koblet til nervesystemet, vil kjenne forskjellen – og det vil du også.

Forstoppelse kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles ved at du endrer livsstil eller tar et legemiddel, for eksempel Moxalole, eller det kan skyldes din tilstand eller et medikament du tar. I de to sistnevnte tilfellene bør du rådføre deg med lege.

ANDRE ÅRSAKER TIL FORSTOPPELSE

Noen ganger kan forstoppelse skyldes andre underliggende forhold. Forstoppelse er for eksempel et vanlig problem for personer som lider av irritabel tarmsyndrom, forkortet IBS (Irritable Bowel Syndrome). Det finnes ikke noen kur for IBS, og symptomene kan tas hånd om på flere måter, men fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk kan hjelpe.

Forstoppelse kan også komme av nevrologiske sykdommer eller stoffskiftesykdommer, og ganske ofte som en bivirkning av medisiner.

Selv om forstoppelse ikke er en klinisk sykdom, er det en alvorlig tilstand som kan påvirke hverdagen. Hvis du opplever noen av årsakene til forstoppelse og har prøvd anbefalte hjelpemidler uten at det hjelper, bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis du har vært plaget av forstoppelse i lengre tid. Hvis det er blod i avføringen, eller hvis du samtidig med forstoppelsessymptomene opplever plutselig vekttap eller sterke magemerker, bør du kontakte lege umiddelbart.


alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

alt

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.