Åtte ting du ikke visste om fordøyelsen din


Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

Her kommer åtte fakta om fordøyelsen din, som vil live opp enhver kjedelig middagsfest:

  1. Visste du at mage-og tarmsystemet er et over 9 meter langt rør som går fra munnen til endetarmen? (kilde)
  2. Magesekken forandrer størrelse og form i henhold til kroppens posisjon og mengden av mat du har i magen. Magesekken er omtrent 30 cm lang og omtrent 15 cm bredt på det bredeste punktet. En voksen magesekk har en kapasitet på 0,94 liter.
  3. En forsker ved U.C.L.A. har forsket på de milliarder av bakterier i magen som “kommuniserer” med det interne nervesystemet (det enteriske nervesystem). Arbeidet har ledet ham til en teori om at i kommende år må psykiatrien også se på muligheten til å behandle “den andre hjernen”, altså nervesystemet i mage-tarm-kanalen.
  4. Forelska og sommerfugler i magen? Mange tror at kroppens serotonin, et hormon som er viden kjent for sin innvirkning på vårt humør, blir laget i hodet. Mesteparten blir faktisk laget i magen! Derfor flagrer sommerfuglene her og ikke mellom ørene. (kilde)
  5. Stressa kvinner legger på seg. Dette er deprimerende nyheter for alle som stresser hjem til fredagspizzaen. Forskere kan nå fortelle oss at å spise mat med høyt fettinnhold etter en stressende dag kan bidra til vektøkning. Forskere ved Ohio State University kartla en gruppe kvinners stressfaktorer i løpet av en dag, før de spiste et måltid på 930 kalorier med 60 gram fett. Da kunne forskerne se hvordan stress tilsynelatende påvirket kroppens forbrenning. I snitt forbrant kvinnene med én eller flere stressfaktorer 104 kalorier mindre enn kvinnene som ikke hadde opplevd stress de siste 24 timene. Det kan utgjøre en vektøkting på omtrent fire kilo i løpet av et år.
  6. Vin! Vi liker ikke å være festbremser, så vi tar gjerne med forskningsfunn som bringer heder og ære til vinglasset. Seriøs forskning antyder at vin setter fart på tarmenes tømming, og i tillegg har en stimulerende effekt på fordøyelsen. Andre forskere hevder det motsatte. En ting er sikkert, ingen mager fungerer likt. (kilde)
  7. Det går til sammen 30 liter gass gjennom tarmsystemet i døgnet. Opp til 2,5 liter av gassen blir sluppet ut. De fleste av oss slipper luft mellom 10 og 22 ganger i døgnet. Neste gang kona klager over at du fiser i sofaen, kan du altså true med at du har 13 til på lager. (kilde)
  8. Eller du kan si at kvinner faktisk fiser like mye som menn. De er bare så fisefine på det. (kilde)

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

alt

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

alt

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.