Åtte ting du ikke visste om fordøyelsen din


Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

Her kommer åtte fakta om fordøyelsen din, som vil live opp enhver kjedelig middagsfest:

  1. Visste du at mage-og tarmsystemet er et over 9 meter langt rør som går fra munnen til endetarmen? (kilde)
  2. Magesekken forandrer størrelse og form i henhold til kroppens posisjon og mengden av mat du har i magen. Magesekken er omtrent 30 cm lang og omtrent 15 cm bredt på det bredeste punktet. En voksen magesekk har en kapasitet på 0,94 liter.
  3. En forsker ved U.C.L.A. har forsket på de milliarder av bakterier i magen som “kommuniserer” med det interne nervesystemet (det enteriske nervesystem). Arbeidet har ledet ham til en teori om at i kommende år må psykiatrien også se på muligheten til å behandle “den andre hjernen”, altså nervesystemet i mage-tarm-kanalen.
  4. Forelska og sommerfugler i magen? Mange tror at kroppens serotonin, et hormon som er viden kjent for sin innvirkning på vårt humør, blir laget i hodet. Mesteparten blir faktisk laget i magen! Derfor flagrer sommerfuglene her og ikke mellom ørene. (kilde)
  5. Stressa kvinner legger på seg. Dette er deprimerende nyheter for alle som stresser hjem til fredagspizzaen. Forskere kan nå fortelle oss at å spise mat med høyt fettinnhold etter en stressende dag kan bidra til vektøkning. Forskere ved Ohio State University kartla en gruppe kvinners stressfaktorer i løpet av en dag, før de spiste et måltid på 930 kalorier med 60 gram fett. Da kunne forskerne se hvordan stress tilsynelatende påvirket kroppens forbrenning. I snitt forbrant kvinnene med én eller flere stressfaktorer 104 kalorier mindre enn kvinnene som ikke hadde opplevd stress de siste 24 timene. Det kan utgjøre en vektøkting på omtrent fire kilo i løpet av et år.
  6. Vin! Vi liker ikke å være festbremser, så vi tar gjerne med forskningsfunn som bringer heder og ære til vinglasset. Seriøs forskning antyder at vin setter fart på tarmenes tømming, og i tillegg har en stimulerende effekt på fordøyelsen. Andre forskere hevder det motsatte. En ting er sikkert, ingen mager fungerer likt. (kilde)
  7. Det går til sammen 30 liter gass gjennom tarmsystemet i døgnet. Opp til 2,5 liter av gassen blir sluppet ut. De fleste av oss slipper luft mellom 10 og 22 ganger i døgnet. Neste gang kona klager over at du fiser i sofaen, kan du altså true med at du har 13 til på lager. (kilde)
  8. Eller du kan si at kvinner faktisk fiser like mye som menn. De er bare så fisefine på det. (kilde)

alt

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

alt

VANQUIN

Vanquin er et legemiddel mot småmark (barneorm).

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.