HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?


Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

 • FIBERFATTIG KOSTHOLD

  Fiber er en viktig del av kostholdet. Den binder væske og samler avføringen slik at denne lettere kan transporteres gjennom tarmene. Fiber forhindrer også at maten fordøyes for raskt, og du får dermed i deg næringsstoffene.

 • FOR LAVT VÆSKEINNTAK

  Væske er viktig for å holde avføringen i gang og tykktarmen sunn. Hvis det er for lite væske i systemet, blir avføringen hard og vanskelig å presse ut. Du bør drikke minst 1,5 liter væske per dag.

 • MANGEL PÅ MOSJON

  Regelmessig mosjon bidrar til at maten passerer raskere gjennom tykktarmen. Det gjør at mindre vann fjernes, slik at avføringen ikke blir for hard. Mosjon får også tarmmusklene til å trekke seg sammen som de skal, noe som gjør det lettere for avføringen å passere gjennom systemet og ut av kroppen.

 • ENDRINGER I RUTINER

  Endrede rutiner kan påvirke fordøyelsessystemet. Det kan være at du spiser en annen type mat i andre tidssoner, eller kanskje har du endret kostholdet eller gjort andre forandringer som fordøyelsessystemet reagerer på. Hvis du er følsom overfor slike endringer, bør du ha et legemiddel for hånden, for eksempel Moxalole.

 • DU GÅR IKKE PÅ TOALETTET NÅR TRANGEN OPPSTÅR

  Noen ganger har du ikke noe valg, andre ganger er du kanskje “for opptatt”. Uansett hvilken unnskyldning du har for ikke å gå på toalettet når du har trang til det, reagerer kroppen på samme måte – avføringen samles opp i tykktarmen og kan bli hard og dermed vanskelig å få ut. Undertrykkelse av trangen kan også påvirke nervesignalene mellom fordøyelsessystemet og hjernen og forårsake ytterligere problemer.

 • STRESS

  Mange av oss lever et stressende liv, kanskje en medvirkende årsak til at så mange blir rammet av forstoppelse. Vi kan gjøre noe med det; kutt ned på stresset. Fordøyelsessystemet, som er koblet til nervesystemet, vil kjenne forskjellen – og det vil du også.

Forstoppelse kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles ved at du endrer livsstil eller tar et legemiddel, for eksempel Moxalole, eller det kan skyldes din tilstand eller et medikament du tar. I de to sistnevnte tilfellene bør du rådføre deg med lege.

ANDRE ÅRSAKER TIL FORSTOPPELSE

Noen ganger kan forstoppelse skyldes andre underliggende forhold. Forstoppelse er for eksempel et vanlig problem for personer som lider av irritabel tarmsyndrom, forkortet IBS (Irritable Bowel Syndrome). Det finnes ikke noen kur for IBS, og symptomene kan tas hånd om på flere måter, men fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk kan hjelpe.

Forstoppelse kan også komme av nevrologiske sykdommer eller stoffskiftesykdommer, og ganske ofte som en bivirkning av medisiner.

Selv om forstoppelse ikke er en klinisk sykdom, er det en alvorlig tilstand som kan påvirke hverdagen. Hvis du opplever noen av årsakene til forstoppelse og har prøvd anbefalte hjelpemidler uten at det hjelper, bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis du har vært plaget av forstoppelse i lengre tid. Hvis det er blod i avføringen, eller hvis du samtidig med forstoppelsessymptomene opplever plutselig vekttap eller sterke magemerker, bør du kontakte lege umiddelbart.


alt

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

alt

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

alt

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.