Mageproblemer og fordøyelsesenzymer


For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

Elin ble kvitt mageplager og gikk ned 20 kg.

Med grundig omlegging av kostholdet ble Elin Falkenhall kvitt både mageplager og rundt 20 kilo overvekt. Fordøyelsesenzymer som kosttilskudd er til stor hjelp for henne.

Det er flere år siden Elin, som er mer enn middels opptatt av helse, fikk mistanke om at kroppen hennes ikke produserte tilstrekkelig av de enzymene som bidrar til å fordøye maten på en ordentlig måte. I flere år led hun av det legene gjerne kaller irritabel tarm. Hun kjente seg oppblåst, løs mage skiftet til hard uten at hun ante hvorfor, og innimellom hadde hun betydelige smerter. De mange legebesøkene medførte at det ble tatt ulike tester, men hun fikk aldri noen diagnose. Derfor kvalifiserte hun heller ikke til å få resept på fordøyelsesenzymer som tilskudd. Frem til 2011 var disse reseptbelagt, og forbeholdt pasienter med påvist svikt i bukspyttkjertelen.
Som så mange med tilsvarende erfaringer skjønte Elin at hun måtte ta «skjeen i egen hånd». Hun leste masse om kosthold og fysiologi. Utfra nyvunnet kunnskap gjorde hun målbevisste endringer i eget kosthold.

Kokkekjæreste

For seks år siden skjedde det som forstyrret Elins strenge kostholdregime: Hun traff spanske Alex, som hadde tatt kokkeutdannelse i Paris og nå jobbet som kokk i Oslo. Han både inviterte henne ut på restaurant og hjem til seg selv. Hun ble servert de deiligste retter. Da var det ikke enkelt å være striks i matveien. Som hun litt frydefullt minnes: – Jeg hadde jo lyst til å bli kjent med ham. Det passet dårlig å pirke i maten og opplyse om at jeg verken tålte det ene eller det andre.
Elin fant en løsning i helsekostbutikken hvor hun selv arbeider. Riktignok har hun en bachelorgrad i byutvikling fra Universitetet i Tromsø, men bijobben som bidro til å finansiere studiene, er blitt arbeidet hun brenner for. Da Elin møtte kjæresten Alex, var fordøyelsesenzymer i salg både i helsekost og på apotek. – Jeg vil nesten si at tilskuddet reddet både magen og kjærligheten, sier Elin spøkefullt. – Der og da var det viktig å kunne nyte og sette pris på oppvartningen jeg fikk. Etter tre års samboerskap er hverdagskostholdet til Elin og Alex tilpasset det hun tåler å spise, og som også han opplever at gir ham mer energi. Elin mener boksen med fordøyelsesenzymer gir henne en frihet som hun tidligere ikke hadde. Hun setter pris på av og til å kunne spise en croissant eller smørbrød når hun er på kafé. Og hun trenger ikke lenger ta med egen mat eller takke nei til det hun normalt ikke tåler, når hun er invitert som gjest. – Ikke minst er det deilig å ha et slakkere forhold til hva jeg kan spise når vi er på ferie.

Test hos fastlegen

Fordøyelsesenzymer er ifølge lege Berit Nordstrand gode hjelpere som ikke så mange kjenner til. At en betydelig del av befolkningen har for lite fordøyelsesenzymer, og derav magetrøbbel, har ifølge Nordstrand flere forklaringer. Den første er den enkleste av dem alle, nemlig at kroppen med årene selv produserer mindre av det meste, inkludert fordøyelses- enzymer.
Selv om det beste bidraget til bedret fordøyelse og mer rikholdig enzymvirksomhet er å sikre seg mer rå og levende mat, har lege Berit Nordstrand i prinsippet ikke motforestillinger til å få litt drahjelp fra  fordøyelsesenzymer som  kosttilskudd. Hun forklarer: – Du kan få testet om du har nok fordøyelsesenzymer hos fastlegen ved å ta en avføringsprøve som heter elastase 1.  Elastase 1 er en av flere proteaser som lages i bukspyttkjertelen, og prøven anses som en god markør på bukspyttkjertelens funksjon. Har du ofte problemer med oppblåsthet og løs mage, er det en fornuftig prøve å få tatt. Viser det seg at du har mangel på fordøyelsesenzymer, kan du ta tilskudd. Disse finnes reseptfritt både på apotek og i helsekost.

Fakta om fordøyelse.

Fordøyelsesenzymer produseres først og fremst i bukspyttkjertelen. Uten fordøyelsesenzymer kan ikke kroppen absorbere og bryte ned næringsstoffer fra maten og levere næring til hele kroppen. Symptomer på mangel av fordøyelsesenzymer er blant annet matintoleranse, allergi, tretthet, luft i magen og generelt dårlig fordøyelse. Fordøyelsesenzymer er å få kjøpt som kosttilskudd på apotek og i helsekostforretninger.

Denne artikkelen er et utdrag fra en artikkel publisert i Magasinet Allers 29/2018. Gjengitt etter tillatelse fra Allers som er redaksjonelt ansvarlig for innholdet. Les den i sin helhet her.


alt

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

alt

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

VONDT I MAGEN, MEN NÅR BØR DU KONTAKTE LEGE?

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen?

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

FORDØYELSESPROBLEMER OG DIARÉ OVER EN LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.