Mageproblemer og fordøyelsesenzymer


For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

Elin ble kvitt mageplager og gikk ned 20 kg.

Med grundig omlegging av kostholdet ble Elin Falkenhall kvitt både mageplager og rundt 20 kilo overvekt. Fordøyelsesenzymer som kosttilskudd er til stor hjelp for henne.

Det er flere år siden Elin, som er mer enn middels opptatt av helse, fikk mistanke om at kroppen hennes ikke produserte tilstrekkelig av de enzymene som bidrar til å fordøye maten på en ordentlig måte. I flere år led hun av det legene gjerne kaller irritabel tarm. Hun kjente seg oppblåst, løs mage skiftet til hard uten at hun ante hvorfor, og innimellom hadde hun betydelige smerter. De mange legebesøkene medførte at det ble tatt ulike tester, men hun fikk aldri noen diagnose. Derfor kvalifiserte hun heller ikke til å få resept på fordøyelsesenzymer som tilskudd. Frem til 2011 var disse reseptbelagt, og forbeholdt pasienter med påvist svikt i bukspyttkjertelen.

Som så mange med tilsvarende erfaringer skjønte Elin at hun måtte ta «skjeen i egen hånd». Hun leste masse om kosthold og fysiologi. Utfra nyvunnet kunnskap gjorde hun målbevisste endringer i eget kosthold.

Kokkekjæreste

For seks år siden skjedde det som forstyrret Elins strenge kostholdregime: Hun traff spanske Alex, som hadde tatt kokkeutdannelse i Paris og nå jobbet som kokk i Oslo.Han både inviterte henne ut på restaurant og hjem til seg selv. Hun ble servert de deiligste retter. Da var det ikke enkelt å være striks i matveien. Som hun litt frydefullt minnes: – Jeg hadde jo lyst til å bli kjent med ham. Det passet dårlig å pirke i maten og opplyse om at jeg verken tålte det ene eller det andre.Elin fant en løsning i helsekostbutikken hvor hun selv arbeider. Riktignok har hun en bachelorgrad i byutvikling fra Universitetet i Tromsø, men bijobben som bidro til å finansiere studiene, er blitt arbeidet hun brenner for. Da Elin møtte kjæresten Alex,var fordøyelsesenzymer i salg både i helsekost og på apotek. – Jeg vil nesten si at tilskuddet reddet både magen og kjærligheten, sier Elin spøkefullt. – Der og da var det viktig å kunne nyte og sette pris på oppvartningen jeg fikk. Etter tre års samboerskap er hverdagskostholdet til Elin og Alex tilpasset det hun tåler å spise, og som også han opplever at gir ham mer energi. Elin mener boksen med fordøyelsesenzymer gir henne en frihet som hun tidligere ikke hadde. Hun setter pris på av og til å kunne spise en croissant eller smørbrød når hun er på kafé. Og hun trenger ikke lenger ta med egen mat eller takke nei til det hun normalt ikke tåler, når hun er invitert som gjest. – Ikke minst er det deilig å ha et slakkere forhold til hva jeg kan spise når vi er på ferie.

Test hos fastlegen

Fordøyelsesenzymer er ifølge, lege Berit Nordstrand, gode hjelpere som ikke så mange kjenner til. At en betydelig del av befolkningen har for lite fordøyelsesenzymer, og derav magetrøbbel, har ifølge Nordstrand flere forklaringer. Den første er den enkleste av dem alle, nemlig at kroppen med årene selv produserer mindre av det meste, inkludert fordøyelses- enzymer.

Selv om det beste bidraget til bedret fordøyelse og mer rikholdig enzymvirksomhet er å sikre seg mer rå og levende mat, har lege Berit Nordstrand i prinsippet ikke motforestillinger til å få litt drahjelp fra fordøyelsesenzymer som kosttilskudd. Hun forklarer: – Du kan få testet om du har nok fordøyelsesenzymer hos fastlegen ved å ta en avføringsprøve som heter elastase 1. Elastase 1 er en av flere proteaser som lages i bukspyttkjertelen, og prøven anses som en god markør på bukspyttkjertelens funksjon. Har du ofte problemer med oppblåsthet og løs mage, er det en fornuftig prøve å få tatt. Viser det seg at du har mangel på fordøyelsesenzymer, kan du ta tilskudd. Disse finnes reseptfritt både på apotek og i helsekost.

Fakta om fordøyelse.

Fordøyelsesenzymer produseres først og fremst i bukspyttkjertelen. Uten fordøyelsesenzymer kan ikke kroppen absorbere og bryte ned næringsstoffer fra maten og levere næring til hele kroppen. Symptomer på mangel av fordøyelsesenzymer er blant annet matintoleranse, allergi, tretthet, luft i magen og generelt dårlig fordøyelse. Fordøyelsesenzymer er å få kjøpt som kosttilskudd på apotek og i helsekostforretninger.

TA FORDØYELSESTESTEN HER

Denne artikkelen er et utdrag fra en artikkel publisert i Magasinet Allers 29/2018. Gjengitt etter tillatelse fra Allers som er redaksjonelt ansvarlig for innholdet. Les den i sin helhet her.


alt

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

FORDØYELSESTESTEN

Test deg selv – Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.