Problemet ingen snakker om – Redd stumpene!


Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

De fleste endetarmsplager kan knyttes til magen. Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, har noen tips for hvordan du kan unngå endetarmsplager.

– Diaré, økt press på endetarmsåpningen og hard avføring er de vanligste plagene som forårsaker endetarmsplager. Derfor er en sunn mage og tarm oppskriften for å unngå endetarmsplager, sier Nordkvelle.

Er det en oppskrift på hva vi kan gjøre for å oppnå dette?

– Ja, det er viktig å spise mye fiber og drikke rikelig med vann, helst to liter om dagen. Dette fungerer som smøring for tarmen og vil lette avføringsprosessen. Drikker du for lite vann vil kroppen absorbere vannet fra avføringen, og den vil bli hard og vanskelig å bli kvitt, svarer Møller.

Det er ikke alltid problemet ligger i å bli kvitt avføringen, men det motsatte.

– Ved hyppig avføring som diaré vil endetarmsåpningen bli sår, fuktig og begynne å klø. Dette kan enkelt føre til endetarmsplager. Mange sliter med matintoleranse og kan få diare hvis man spiser noe man ikke tåler. Hvis dette plager en, bør man oppsøke lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å finne ut hva man reagerer på. Dersom man i perioder sliter med veldig løs avføring anbefaler jeg å bruke reseptfrie legemidler som  fibertilskudd, som kjøpes på apoteket. Dette samler og tykker avføringen slik at man blir mindre sår, samtidig som kroppen får absorbert væske fra mageinnholdet og en forebygger dehydrering.

Hvis uhellet først er ute

Akkurat som rumpa kan endetarmsplager deles inn i to hovedgrupper; analkløe og hemoroider. Farmasøyt Ida Emilie Thoresen på Vitusapotek Torvbyen i Fredrikstad, vet hva som må gjøres hvis baken er blitt vondt.

– Analkløe kan oppstå ved forstoppelse, overrenslige- eller uhygieniske forhold og kan være smertefullt og plagsomt. Det går som oftest over av seg selv, men som regel anbefaler jeg kundene å bruke AC3 Comfort, et kjølende og lindrende middel, sier Thoresen.

Og hva med hemoroider?

– Hemoroider er ganske vanlig og skyldes utposninger av blodårene i endetarmsområdet. Alvorlighetsgraden varierer, noen merker ingenting mens andre kan oppleve det som ekstremt smertefullt. For å få bukt med problemet anbefaler jeg å bruke et middel som trekker blodårene sammen, og betennelsen vil gå ned, fortsetter Thoresen.

Går som regel over av seg selv

Endetarmsplager går som regel over av seg selv i løpet av en uke. De fleste får det kun et par ganger, men får man hyppige tilbakeslag er det stor sannsynlighet for at det er andre sykdommer som utløser plagene.

– Svulst eller prostata-problemer er de vanligste utslagsgivende sykdommene knyttet til endetarmsplager. Opplever du hyppige tilbakeslag er det viktig å oppsøke lege med en gang, avslutter Thoresen.

 


 

Dette er de vanligste endetarmsplagene:

  • Analfissur: Sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen. Forekommer som regel av hard avføring og kan medføre smerter og blodsutgytelse.
  • Analkløe: Forekommer av overdreven eller manglende rengjøring i endetarmsåpningen, noe som fører til kløe. Ved overdreven kløe kan det utsatte området bli sårt og ømt.
  • Hemoroider: Utposing av blodårer i huden som forekommer av økt press på endetarmen. Som regel danner utposingen en kule i eller utenpå endetarmsåpningen som kan være svært smertefullt.Tips og triks:

  • Fukt kan føre til kløe og irritasjon i endetarmen noe som kan føre til endetarmsplager. Et godt tips er derfor å aldri bruke våte klær.
  • Bruk dopapir av god kvalitet. Nei, dette er ikke skjult reklame for kvalitetsdopapir, men dopapir av dårligere kvalitet har større sannsynlighet for å skrape opp endetarmsåpningen slik at det blir betent og vondt.
  • Tørk godt, men ikke for godt etter at du har vært på do. Tørker du for dårlig skaper du en uhygienisk endetarm, og det kan lett oppstå plager. Tørker du derimot for godt sliter du på endetarmen. Tørk til du bli ren, verken mer eller mindre.
  • Tørk med en gang. Mange tar seg litt ekstra god tid på do der de enten leser i et magasin, på baksiden av sjampoflasken eller på mobilen. Drøyer du med å tørke stumpen kan det føre til uhygieniske forhold, og mest sannsynlig endetarmsplager.
  • Må du på do, så gå på do. Det er ikke alltid det passer seg å gå på do, men det kan være lurt å gå når du må. Økt press rundt endetarmen fører nemlig til, ja du gjettet riktig: endetarmsplager.

Referanser:

1 https://nhi.no/symptomer/kirurgi/endetarmsplager-veiviser/


SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

VONDT I MAGEN, MEN NÅR BØR DU KONTAKTE LEGE?

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen?

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

FORDØYELSESPROBLEMER OG DIARÉ OVER EN LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3