Fire matretter som gir deg god magefølelse


Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

Det finnes et liv der man slipper å bruke all sin tid på å lokalisere nærmeste toalett. Fiberprodukter som binder vann, som for eksempel Vi-Siblin, er et pulver man kan tilføre i all mat. Oppskriftene her er vidt forskjellige, men kan alle tilføres Vi-Siblin.

Hopp til:
Proteinkuler med sjokoladesmak og kokos
Bananmuffins
Helgrov brødskive med blåbærsyltetøy
Juice

Proteinkuler med sjokoladesmak og kokos

Er ikke magen helt på plass? “Keep calm and eat chocolate!”. Stemmer kanskje ikke helt? Prøv heller disse proteinkulene med sjoladesmak og kokos!


35 g mandelmel
1 ss kakao
35 g havregryn
1 ss Vi-siblin eller Lunelax (Virkestoff: Testa ispaghulae)
1 ts sukker
2 ss kokosolje
3 ss presset appelsin

3 ss kokosmasse – til å rulle kulene i

Bland alt det tørre unntatt kokosmasse. Tilsett kokosolje og appelsinsaft så deigen kan formes som kuler.

Rull kulene i kokos.

Bananmuffins

Her har du alle ingrediensene – mis en place som det heter på kokkespråket. Orden må man ha.


20 g Vi-Siblin (ca) (Virkestoff: Testa ispaghulae)
2,5 dl Mel
1,5 ts bakepuler
1 ts natron
0,25 ts salt
2 egg
1,5 dl sukker
2 ss olje (eller eplemos)
0,8 dl youghurt (vaniljeyoghurt gjør seg godt)
3 stk bananer (most)

Først blander du det tørre sammen.

Deretter mikser du egg, mosede bananer og olje til en flytende masse.

Bland denne massen inn i det tørre.

Fordel den ferdige massen i muffinsformer 3/4dels fulle. Eller du kan ha det i brødform.

Strø med ønsket topping.

Steketid for muffins er ca 20 min disse i ovnen på 180 grader. Velger du brødform, lar du det stå i 40-50 minutter.

Helgrov brødskive med blåbærsyltetøy

Sulten på noe, men du vet ikke riktig hva fordi magen er i ulage? Ta deg en helt enkel brødskive. Helgrov, halvgrov eller slik du liker den med litt smør og blåbærsyltetøy.


Blåbærsyltetøy

1 god kopp blåbær
3 ss Vi-Siblin eller Lunelax (Virkestoff: Testa ispaghulae)
Sukker/søtningsstoff etter smak

Kok opp blandingen mens du rører om ingrediensene. Når det bobler, tar du blandingen av den varme platen og lar den avkjøles.

Bon appétit!

Juice


Grønn mat er i vinden! Her har du et glass med godsaker som også er fint for magen.

1 stk eple (gjerne grønt) oppdelt i mindre biter
1/3 stk slangeagurk
Saften av 1/2 lime
1 ss Vi-Siblin eller Lunelax (Virkestoff: Testa ispaghulae)
1/2 stk banan
1 god neve frossen spinat
1 stk stangselleri kuttet i mindre biter
1 ss olivenolje
Ca 1 cm fersk Ingefær kuttet i mindre biter (evt tørket etter smak)
Cayennepepper etter smak
Evt litt vann, avhengig av ønsket konsistens

God appetitt!

Fremdeles ikke god magefølelse? Sjekk om løsningen på problemet ditt er her:
Dårlig mage? Dette kommer legen til å spørre deg om


alt

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

HVORDAN HA GOD MAGEFØLELSE GJENNOM JULEN

Hvis du noen gang har forspist deg på julemat, så vet du at det sjeldent gir noen god magefølelse. I samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller har vi derfor samlet 10 gode råd du kan ta med deg inn i denne tiden med god mat og drikke.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

PÅSKEMAGENS FJELLVETTREGLER

Påsken er en deilig høytid og uansett om du ferierer på fjellet, i storbyen eller ved sjøen, er påskedagene gjerne fylt opp med herlige måltider og overfylte påskeegg. Høytiden er til for å nytes, men det kan jo bli for mye av det gode. Vi kjenner godt til fjellvettreglene, også de nye. Men kan du matvettreglene? Les de her, så kommer du deg trygt igjennom påskens måltider.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.