Derfor bør man få sitte lenge på do


- Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog

Det sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Møller som jobber ved Lovisenberg sykehus.

– Jeg tror det er en sammenheng mellom god livskvalitet og gode dovaner.

Så hva gjør en doopplevelse god?
– At man ikke har dårlig tid, og at man får gjøre det man kom dit for.

Det er en kjent sak for småbarnsforeldre at man ikke får sitte i fred. Når man endelig får det øyeblikket, hva kan man gjøre for å optimalisere stunden?
– Man skal ikke være flau for å ta med en avis eller bok på do. Man kan ha vært oppkavet og det har skjedd mye hele dagen. Da trenger man å ta tankene ned i mageregionen og være der det skal skje.

Er det noe man bør unngå når man sitter på do?
– Ja, hvis telefonen stresser deg, så legg den igjen utenfor toalettet. Man bør også være på badet alene, og unngå at man skal gjøre noe rett etterpå. Du vet jo ikke hvor lang tid det kan ta.

Er mange utålmodige på do?
– Ja, jeg tror folk undervurderer at det kan ta litt tid. Spesielt noen kvinner kan kanskje innbille seg at man ikke har tid til å sitte på do fordi man skal være så rask og effektiv.

Kristines åtte tips til en hyggelig dostund:

  • Tenn duftlys.
  • Les en bok som kun er på do, og ha gjerne annet lesestoff liggende.
  • Radio på do er både underholdende og overdøver eventuelle lyder.
  • Lag deg en spilleliste på Spotifty med egne dolåter.
  • En jeg kjenner har en bæsjekrakk, hun hever bena og da fungerer magen bedre.
  • Spill Wordfeud.
  • Sitt riktig på do! Det kan hende man må prøve forskjellige stillinger for å få ut bæsjen.
  • Gå på do på til faste tidspunkter. Magen liker regelmessighet. Kanskje det er etter kaffen på jobben det skjer, eller etter lunsj. Magen kan bli mer samarbeidsvillig om man får til å sette seg ned i fred og ro på samme tidspunkt daglig.

alt

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

alt

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

alt

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

JULEGLEDE I MAGE OG TARM!

Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.